0

Armoede in Tilburg gaat ons allen aan

Daar sta je dan. Een jaar geleden nog gelukkig getrouwd, in het bezit van een goedlopend bedrijf, een mooie auto en het huisje van je dromen, maar door onverwachte omstandigheden verdwenen deze zaken – die eerder nog zo vanzelfsprekend leken – als sneeuw voor de zon. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

De lasten zijn niet meer op te brengen en door de schulden die zijn opgelopen omdat je een zinkend schip probeerde te redden van de ondergang, belandde je in de schuldsanering. Je leven is compleet veranderd. Hoewel je ooit op Tilburg Culinair en Hap Stap te vinden was en iedere week wel een hapje at op de Korte Heuvel of elders in de Tilburgse binnenstad, lukt rondkomen nu nog maar amper. Voedsel is niet meer een luxe maar een eerste levensbehoefte. Een nachtmerrie lijkt dan ook onvermijdelijk: je meldt je aan voor voedselhulp. Voor veel Tilburgers is dit een ver van mijn bed show, maar iedereen kan zodanig door de tegenslagen van het leven getroffen worden en een periode afhankelijk zijn van voedselhulp.

Als het eenmaal zover is dan sta je iedere vrijdag in een lange rij voor een voedselpakket, bij de Tilburgse Voedselbank. Een team van vrijwilligers staat dan klaar om je te voorzien van versproducten, en andere aanvullingen op de boodschappen, gebaseerd op de grootte van het huishouden. Door de vriendelijke aanpak van de Tilburgse Voedselbank lijkt de nachtmerrie mee te vallen; na het ophalen van het voedselpakket krijgen de gasten een kopje koffie en een hapje, en er wordt zelfs veel gelachen en gekletst over de meest uiteenlopende onderwerpen. De vrijwilligers zijn er voor jou. Dat merk je niet alleen aan hun harde werken, maar ook aan de lach op hun gezicht.

Iedere week wordt er samengewerkt om een voedselpakket te kunnen aanbieden. Dit is niet altijd even gemakkelijk, want de Tilburgse Voedselbank is afhankelijk van wat andere partijen te bieden hebben. Dat betekent dat de vrijgevigheid van anderen deels het menu bepalen van de mensen die voedselhulp krijgen. Na een lange periode is het bestuur weer voltallig en bestaat uit de volgende personen: Martin de Kok (voorziiter), Ad van Dijk (vice-voorzitter), Kees Walenkamp (penningmeester), Paul van Boekel (secretaris) en Ben Heemskerk (bestuurslid food). Op 8 juni a.s. zal afscheid worden genoemen van de vertrekkende bestuursleden (Marie Anne Sebregts (secretaris) en Hans Geerts vice-voorzitter en waarnemend voorzitter). Tevens zal op deze dag worden stilgestaan bij het 10 jarig bestaan. Dit gebeurt met gemengde gevoelens, want in tien jaar tijd is het aantal bezoekers enorm gegroeid.

Armoede in Tilburg gaat ons allen aan. Het is dan ook van belang dat Tilburgers elkaar steunen in tijden van economische teruggang zoals nu. En dat kan. Het is mogelijk om je wekelijks, maandelijks of zelfs sporadisch – wanneer het uitkomt – in te zetten voor je medemens, naast je baan of studie. De (ongeveer) vijfhonderd bezoekers vormen een zeer divers gezelschap en dat maakt het werken bij de voedselbank boeiend. De Tilburgse Voedselbank kan momenteel wel wat hulp gebruiken, en is op zoek naar chauffeurs, bijrijders, magazijnmedewerkers, uitdelers van voedselpakketten en administratief medewerkers.

Stefan Franz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.